J…te se devedesete

Razlog za ovaj kratki tekst nije samo ovaj „mega hepening“ koji se najavljuje na svim televizijama. Ok, dolaze nam Ace of Base, 2Ulimited i Dr. Alban, cool. Cool u smislu daj šta daš, oni najveći nas nekako (ipak) izbegavaju.

Razlog je više to, da već određeni niz godina imam nelagodni osećaj da se mi kao država i narod polako vraćamo u te „čuvene“ devedesete godine prošlog veka. Ok, ovo je napredna verzija, „devedesete 2.0“, ali princip ostaje isti.

U tim devedesetim sam taman bio na prelazu iz puberteta u adolescenciju, nekako najopasnije vreme da se živi u društvu koje se odazivalo na „dz,dz,dz“ menjajući devize na ulici, čija je aktuelna narodna izreka bila „ma, valjam neku robu“ i čiji je moto bio „ma, samo da smuvamo to, biće sve u redu“. Sa starijim drugovima sam išao više kilometara da bismo kupili benzin u plastičnim flašama koka-kole (ili Fante, ponekad), kafići su bili puni i prepuni, piće se plaćalo odmah pri poručivanju, pošto se cena menjala  i u ono vreme dok je kelnerica (crne biciklističke i bela majica sa nekim fluorescentnim motivom) otišla do šanka i vratila se sa porudžbinom. Na TV-u je išao Dnevnik i njegov dodatak, crtale su se granice, mi smo sve više postajali Nebeski Narod (ja sam to više shvatao da nam je glava u nebesima, kako smo ranije lepo umeli da kažemo), u novinama su glavne vesti bile ko je kad poginuo u sačekuši, političari su nam svakodnevno servirali najave „projekata“ koji će od Srbije napraviti barem Dubaji, ako ne i samu Švajcarsku, a velika većina ljudi je jednostavno htela „preko grane“. Ono jest, bolje i preko grane, nego na granu…Dobro sam ja i pregurao tu adolescenciju.

Imali smo taj Studio B, pa onda i B92, a nešto kasnije i Blic, koji su nam prikazivali onu drugu stranu. Upozoravali na ludilo koje nas okružuje. Ali valjda su nam bile važnije španske serije, Grandove pevaljke i svetske premijere bioskopskih hitova na televiziji od budućnosti. Hrana se uvek nađe u kontejneru, ali šta ako propustimo današnju epizodu omiljene nam serije?

Danas? Danas nam se servira kao su te devedesete bile kul. Neobavezne. Lepršave. Slobodne. Bezbrižne. slavimo ih i prigrlimo ih. Budimo opet bezbrižni, lepršavi i slobodni. U novinama i na televiziji nam se već određeno vreme serviraju vesti koje kao da su preslikane iz te legendarne decenije. Projekti koje naša Vlada ugovara, da bismo izgledali kao svet (u stvari, ne mi, već grad Beograd, ali to mu valjda dođe na isto), pregovori, crtanje granica. Došao je i neki novi Zemunski klan. Najzad, već odavno nismo čitali o ubistvima na splavovima, bombama ispod automobila i „klasičnim“ sačekušama. A i ko će biti novi idoli ovim klincima koji ni krivi ni dužni odrastaju u zemlji Srbiji? Kajla i nularica, silikoni i brzi automobili. Kad mogu ovi klinci u Teheranu, možemo valjda i mi?

Narod? Narod je, ako i poslednjih dvadeset i nešto godina ispred TV-a.  Rijaliti, tok-šou, serije, Dnevnik, tenis. Samo nam još one „proročice“ nedostaju, da ugođaj bude potpun.Udri brigu na veselje. Za sve ostalo, tu je Mastercard, ili još jedan kredit u obližnjoj banci. Može? Može!

Tako da nam ovaj performans sa silnim zvezdama i zvezdicama dens muzike devedesetih dođe kao onaj poslednji element da shvatimo gde se nalazimo. A nećemo, ipak. Studio B, B92 i Blic više nisu u devedesetim. To jest, jesu, ali na drugoj strani. Prešli su na stranu naroda. Onog koji ne želi da vidi gde živi i da polako (čuj, polako), ali sigurno propada. Onog koji želi zabavu, antidepresive i kojem je draže kopanje po kontejneru nego da izađe napolje i radi nešto na svom životu. Stanija se slikala samo u gaćama??? Toooooo! Šta ima za jelo? Ma nemam pojma, eto ti pašteta i hleb, šta sam ti ja ovde, restoran?

Isključite mozak i opustite se. Neće mnogo da boli. Pre toga, pokušajte još jednom da iskoristite ono u vašoj glavi što se zove mozak. Svako ga ima, verujte.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s