Šta čitati do 18. godine?

Filip David (75) diplomirao je Jugoslovensku i svetsku književnost i Dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i TV. Rodom iz Kragujevca književnik je, dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd i profesor dramaturgije na FDU u Beogradu. Napisao je više TV drama i filmskih scenarija. Objavio knjige pripovedaka: “Bunar u tamnoj šumi”, “Zapisi o stvarnom i nestvarnom”, “Princ vatre”, “Sabrane i nove priče”; romane: “Hodočasnici neba i zemlje”, “San o ljubavi i smrti” i “Kuća sećanja i zaborava”; knjige eseja: “Fragmenti iz mračnih vremena”, “Jesmo li čudovišta”, “Svetovi u haosu”. Zajedno sa Mirkom Kovačem objavio “Knjigu pisama 1992–1995.”.

david-g-750x400

Kao dramaturg, koscenarista ili scenarista radio je, između ostalog, i na filmovima: “Okupacija u 26 slika”, “Pad Italije”, “Ko to tamo peva”, “Bure baruta” (nagrada kritike u Veneciji, nagarada Feliks za najbolji evropski film godine), “Poseban tretman” (nagrada u Kanu), “Paviljon 6″, “San zimske noći” (Gran pri filmskog festivala u San Sebastijanu), “Optimisti” (Gran pri u Valjadoidu i Ženevi).

Poslednje u nizu priznanja koje je dobio je NIN-ova nagrada za roman 2014. godine – “Kuća sećanja i zaborava”. Tim povodom zamolili smo ga da nam ispriča šta on čita i šta bi mladima preporučio da obavezno pročitaju.

Filip David iskreno kaže da mnogo čita – od klasika pa do savremenih pisaca.

“Ponekad se vraćam piscima koje sam čitao u detinjstvu i mladosti, otkrivajući u novomn čitanju nove slojeve knjige. U različitim životnim dobima iste knjige se različito čitaju”, rekao je David za MONDO i dodao:

“Posebno volim i cenim takozvane srednjeevropske pisce poput Kanetija, Josipa Rota, Kafke, Isaka Ba’evisa Singera. Tu spadaju i ruski klasici, uvek zanimljivi i aktuelni Tolostoj, Čehov, Turgenjev, ali i postoktobarski pisci kao što su Harms, Pilnjak, Babelj, Bunjin, Beli… Za čitanje uvek nađem vremena, jer život ne mogu da zamislim bez čitanja. Čitam, iz zadovoljstva, ali i zato da bih se inspirisao za pisanje. Ko puno čita, gotovo po pravilu zaželi pre ili kasnije i da nešto napiše”.

Filip David ističe da ne deli knjige na one za čitaoce do 18 i preko tih godina. Izdvojio je za MONDO tri knjige koje su na njega posebno uticale, a čitao ih je upravo kao osamnaestogodišnjak, pa i nešto mlađi.

1. “Proces” Franc Kafka

2. “Priče tajanstva i mašte” Edgar Alan Po

3. “Rukopis nađen u Saragosi” Jan Potocki

http://www.bookvar.rs/?p=722

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s