Voynichev rukopis

Vojničev rukopis je tajanstveni spis, oslikan biljkama i znacima zodijaka, napisan nepoznatim pismom. Neke stranice nedostaju, a sadašnja verzija se sastoji od oko 240 listova pergamenta, od kojih je većina ilustrovana.

Dugo je vladalo uverenje da je nastao između 1450. i 1520. godine. Međutim, uzorci pergamenta na kome je dokument napisan su početkom 2011. ispitani u laboratoriji Univerziteta Arizone uz pomoć metode radioaktivnog izotopa ugljenika. Utvrđeno je da su sve stranice nastale u relativno kratkom vremenskom periodu i da potiču s početka ili iz prve polovine XV veka, što je skoro čitav vek ranije nego što se prethodno verovalo. Pisac, pismo i jezik su i dalje nepoznati.

Tokom svoje zabeležene istorije, Vojnićev rukopis je bio predmet izučavanja mnogih amatera i profesionalnih kriptografa (uključujući i mnoge vrhunske razbijače šifri iz Drugog svetskog rata), ali niko od njih nije uspeo da dešifruje ni jednu jedinu reč.

Knjiga je nazvana po poljsko-američkom prodavcu knjiga Vilfridu Vojniću, koji ju je nabavio 1912. godine sa neutvrđene lokacije u Evropi. Veruje se da je pre toga, tokom stotina godina bila u posedu raznih vladara i alhemičara. Danas se čuva u biblioteci retkih knjiga Univerziteta u Jejlu. Prvo celovito fototipsko izdanje je objavljeno 2005. godine.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s