Druuna: Morbus Gravis

Po predanju, gradovi Sodoma i Gomora su bili ogrezli u bludu i razvratu, a njihovi žitelji nisu se držali nijedne Božije zapovesti. Da bi se uverio u te priče, Bog je poslao jednog od svojih anđela na Zemlju da poseti te gradove i ubedi njihove stanovnike da se vrate na pravi put. Međutim, videvši prelepog anđela, stanovnici grada Gomore su počeli da ga dodiruju i vuku, želeći da opšte sa njim. Saznavši šta se dogodilo, Bog je uništio oba grada zajedno sa njihovim stanovnicima.

Par hiljada godina kasnije, Sodoma i Gomora ponovo žive, u glavi P. E. Serpierija, i u svetu mlade i izazovne devojke po imenu Druuna.

U svetu stripa je bilo nemalo iznenađenje kada je Serpieri objavio svoj novi rad, Druuna: Morbus gravis. Naviknuti da od njega čitaju stripove sa, gotovo isključivo, temom Divljeg Zapada, čitaoci, a i poznavaoci njegovog rada su se našli pred nečim sasvim, sasvim, drugačijem…

Serpieri nas bez upozorenja uvodi u jedan drugačiji svet, već posle par stranica stripa imate osećaj da vas je neko udario pesnicom u lice, mada, uprkos takvom osećaju, Serpierijev crtež vas tera i vuče da pogledate šta se dešava na sledećoj strani.

druuna
Svet u kojem Druuna živi je postapokaliptičan, bizaran, prljav, i ponajviše, grešan. Većina stanovnika je zaražena virusom koji ih lagano udaljava od stanja civilizovanog ljudskog bića i sve više pretvara u krvožedne i pohotne kreature. Autor na odličan način dočarava svoju zamisao tog sveta, skoro pa možete da osetite miris memle, mašinskog ulja, bolesti i fekalija. Kao i nekad u Sodomi i Gomori, i ovde nema nikavih pravila, moralna i osnovna civilizacijska merila se ruše bez izuzetka. Sve što ostaje su goli primarni nagoni/gresi – ishrana i razmnožavanje.

U sred ovog haosa se pojavljuje ona – Druuna, podatna i savršena, požuda koja hoda. Iskušenje na dve noge. Kao stvorena da kreature navede na još jedan greh više, koji, ruku na srce, i neće baš osiromašiti njihove ionako izgubljene duše.

Serpieri je uspeo da sve što je naučio na proučavanju ženske anatomije do savršenstva pretoči na hartiju. Njegova junakinja predstavlja fenomenalan kontrast svetu u kojem se nalazi. Igrajući se sa različitim stilovima crtanja/bojenja, scenama nabijenim eroptikom na koje se nadovezuju scene najbrutalnijeg nasilja, Serpieri nas na perfidan, ali odličan način podseća na dualnost ljudskog bića, na Jin i Jang koji se nalazi u svakom od nas.

Čak, štaviše, drznuo se da se zapita da li je i Onaj Najveći možda jedan poput nas. Druuna se nalazi oči u oči sa samim Tvorcem, bićem koje je stvorilo svet iz kog Druuna očajnički traži izlaz, i koje je izgubilo kontrolu nad svojim podanicima. Čak i taj Tvorac mora da shvati da je njegova Tamna Strana bila ta koja je dovela do raspada sistema vrednosti, i da više nije u njegovoj moći da ispravi svoje greške. Ljudi su ti koji su prepušteni sami sebi, i koji sami moraju da pobede bolest koja se nalazi u njima.

Ovo nije strip koji ćete čitati u autobusu, kafiću ili sličnom javnom mestu. Biće isuviše „čuvara morala“ kojima se tako nešto uopšte neće svideti. Nećete ga pokloniti ni svom petnaestogodišnjem rođaku, pošto dalje od Druuninog poprsja neće ništa videti 😉

Ovo je strip koji ćete čitati sa uživanjem, i vraćati se njemu više puta, tek da biste shvatili kako su i vas na početku zavela ona primarna, najjednostavnija razmišljanja, kako je i vas autor prevario i poigrao se sa vama, i da niste odmah dokučili pravu poruku koje ove stranice kriju.. Or maybe its just me??;-)

Ovo je jednostavno odličan strip, koji na žalost, sa daljim nastavcima gubi na težini.

I za kraj, nisam mogao da propustim priliku, stihovi koji će odlično ići uz čitanje ovog dela:

I see faith in your eyes
Never you hear the discouraging lies
I hear faith in your cries
Broken is the promise, betrayal
The healing hand held back by the deepened nail

Follow the god that failed*

*Metallica – The god that failed – Black album

2 mišljenja na „Druuna: Morbus Gravis

  1. Au, svaka ti cast, kako si lepo opisao imas moj dubok naklon… ja sma se sa Druunom susreo na jednom sajmu knjiga i kupio jedan strip, ne prvi i ne zadnji (ne secam se tacno koji), da bih kasnije kompletirao ali u pdf-u i ne bih dalje nista da pisem jer si sve napisao i sve je tako! 🙂

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s