Pobednik ostaje sam? Dilema: Coelho ili Paolo?

Kad čitam rekacije na romane Paola Coelha, polako se pitam šta nije u redu sa mnom…

Dont-waste-your-time-with-explanations-people-only-hear-what-they-want-to-hear

Najozbiljnije. Nije mi jasna ta fama koja se stvorila oko imena ovog pisca. Dugo vremena nisam je ni bio svestan. Alhemičara sam čitao pre nego što je uopšte bio objavljen u Srbiji, a tako je bilo i sa par njegovih drugih knjiga. I onda, malo po malo, sam primetio da ljudi koji „drže do sebe“ i čitaju samo „prave i ozbiljne“ autore, sa prezirom govore o Coelhu, nazivajući ga „piscem za starlete i manekenke“. E sad, ja za starletu imam premalo sisa, a za manekenku previše kilograma, da ne zaboravimo činjenicu da imam i neke delove tela koje dotične ne poseduju…Pa mi nije baš jasno u koju grupu da se svrstam? Ili sam toliko dotakao tu svoju „feminine side“ , da mi se sviđa pisac za žene?

Da se razumemo: ne smatram da je to neka previsoka literatura. Ali je sasvim dovoljna da čoveka potakne na razmišljanje. Pogotovo o nekim malim, nama možda beznačajnim stvarima, koje ne primećujemo od silne svakodnevne jurnjave (za čim? ). Ne mislim da je lošiji od Maaloufa ili Louisa de Bernieresa, pisaca za koje još niko nije rekao da su „estradni“. A volim svu trojicu nabrojanih (između ostalih), nekako su na mojoj talasnoj dužini.

Zato mi je potrebna pomoć: zašto i kako je Coelho loš pisac? Zato što ga naše silikonke navode kao omiljenog, pa je „elita“ iz toga izvela zaključak da mora da je bezveze, ili zato što njegove knjige nemaju nikakvu vrednost, bez obzira ko ih čita?

Hvala.

1525256_10152058749021211_239129932_n

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s