Irački nacionalni muzej otvoren posle 12 godina

BAGDAD, 28. februara 2015. (Beta-AFP) – Irački nacionalni muzej otvoren je u subotu u Bagdadu posle 12 godina tokom kojih je pronadjena jedna trećina od 15.000 ukradenih umetničkih dela.
Irački zvaničnici naveli su da su ubrzali ponovno otvaranje muzeja reagujući na nedavno uništavanje drevnih kipova u Mosulu.

Passing_lion_Babylon_AO21118
Islamska država objavila je pre dva dana video-snimak svojih pripadnika dok u Mosulu na severu Iraka maljevima razbijaju drevne predmete, uz objašnjenje da su to “simboli idolopoklonstva koje treba uništiti”.

“Dogadjaji u Mosulu su nas naveli da ubrzamo otvaranje muzeja jer smo želeli da na svoj način reagujemo na kriminal islamista”, izjavio je predstavnik Ministarstva turizma Kais Husein Rašid.

Kriminalne mreže, koje su iskoristile američku vojnu intervenciju i haos u zemlji 2003. godine, opljačkale su iračke muzeje a i iz glavnog, nacionalnog muzeja u Bagdadu, ukradeno je 15.00 umetničkih dela, od kojih je 4.300 pronadjeno.

Nacionalni muzej poseduje jednu od najznačajnijih arheoloških zbirki na svetu zbog bogate kolekcije umetničkih dela Mesopotamije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s