Irački nacionalni muzej otvoren posle 12 godina

BAGDAD, 28. februara 2015. (Beta-AFP) – Irački nacionalni muzej otvoren je u subotu u Bagdadu posle 12 godina tokom kojih je pronadjena jedna trećina od 15.000 ukradenih umetničkih dela.
Irački zvaničnici naveli su da su ubrzali ponovno otvaranje muzeja reagujući na nedavno uništavanje drevnih kipova u Mosulu.

Passing_lion_Babylon_AO21118
Islamska država objavila je pre dva dana video-snimak svojih pripadnika dok u Mosulu na severu Iraka maljevima razbijaju drevne predmete, uz objašnjenje da su to „simboli idolopoklonstva koje treba uništiti“.

„Dogadjaji u Mosulu su nas naveli da ubrzamo otvaranje muzeja jer smo želeli da na svoj način reagujemo na kriminal islamista“, izjavio je predstavnik Ministarstva turizma Kais Husein Rašid.

Kriminalne mreže, koje su iskoristile američku vojnu intervenciju i haos u zemlji 2003. godine, opljačkale su iračke muzeje a i iz glavnog, nacionalnog muzeja u Bagdadu, ukradeno je 15.00 umetničkih dela, od kojih je 4.300 pronadjeno.

Nacionalni muzej poseduje jednu od najznačajnijih arheoloških zbirki na svetu zbog bogate kolekcije umetničkih dela Mesopotamije.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s