Opet on

Opet on je knjiga za čije pisanje je potrebna je doza specifične hrabrosti i pomalo ludačkog optimizma. Od starta šanse za uspeh ove knjige Timura Vermesa nisu bile velike, šta više predviđan joj je fijasko, ali desilo se upravo suprotno.

Po izlasku iz štamparija knjiga Opet on beleži neverovatan uspeh. Za kratko vreme zauzima prvo mesta na svim relevantnijim listama bestselera i prodaje se u 1,5 miliona primeraka, a uskoro bi trebalo da bude i ekranizovana. Sigurno se pitate kako je moguće da knjiga kojoj, najblaže rečeno, nije bila predviđena svetla budućnost, zabeleži ovakav uspeh. Pa, prva stvar koju treba da znate je da knjiga Opet on zapravo i nije o Hitleru. Uprkos tome što je on centralni lik, to je zapravo knjiga o nemačkom društvu i načinu na koji je promenjeno od Drugog svetskog rata.

maxresdefault

Radnja knjige počine u leto 2011. godine, kada se Adolf Hitler budi na jednoj poljani u Berlinu. Iako potpuno dezorijentisan,on je živ i zdrav. Zatiče jednu potpuno drugačiju Nemačku. Nema Eve Braun , nema nacističke partije , nema rata. Ljudi koji sa kojima se sreće vide ga kao imitatora Firera. On ubrzo postaje YouTube senzacija, a potom dobija i svoj šou. Za to vreme Hitler uopšte nije srećan sa onim što ga okružuje . I pored tehnološkog napretka koji je zemlja ostvarila, on današnju Nemačku vidi kao znatno slabiju od njegove Nemačke. Nemačka je danas ispunjena imigrantima, uhvaćena u koštac sa globalnom ekonomskom krizom  i vođena od strane žene. Ubrzo njegove uobičajene ideje se vraćaju, a ono što sledi će vas slatko nasmejati.

Pored toga što nudi pregršt smeha, ova knjiga je važna i sa jednog drugog aspekta. U Opet on, Timur Verner je uspeo da priča o najvećem tabuu u Nemačkoj, i da na simpatičan i humorističan način sruši decenija stare barijere. Nemačka je prikazana kao moderno društvo , koje je ostavilo okove strašne prošlosti iza sebe i koje je učilo iz svojih grešaka i uspelo da krene. Opet on je zanimljiva i duhovita satira o savremenoj Nemačkoj. Ovo je jedna od najboljih knjiga godine i jednostavno ne bi trebalo da je propustite.

PS Moramo da se osvrnemo i na dizajn korica knjige. Mislim da niko od čitalaca neće imati sumnju o kome se radi kada na polici ugleda ove korice. Kakva je knjiga, takav je i dizajn korica – jedinstven i genijalan.

http://www.knjiganol.com

3 thoughts on “Opet on

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s