Kako besplatno objaviti knjigu – Deo 3.

https://maratmdaan.wordpress.com/2015/02/26/kako-besplatno-objaviti-knjigu-deo-3/

Nakon prva dva dela zahvaljujući kojima smo detaljno naučili kako da se uradi elektronsko izdanje vaše knjige i objavi na Smashwords-u, došli je na red i štampano izdanje!:D

Pre nego da počnemo sa tutorijalom koji će biti veoooma dug, moram da vam svima kažem, biti u svetu samoizdatih pisaca nije lako! U ovome svemu ste SAMI! Sami radite svoj marketing, sami predstavljate svoju knjigu drugima, nemate prava da se pojavite na sajmu knjiga, i što šta drugo. Naravno, postoje i prednosti kao što je neplaćanje objavljivanje knjige, nema tiraža, ne zavisite od drugih ljudi, zarada je samo vaša, itd.

Sajt preko kojeg ja objavljujem zove se CreateSpace i Amazonova je podkompanija. Ono što vas ovde interesuje je kao i za Smashwords, sva prava su vaša i idu prema SAD zakonima i ustavu, ali isto tako plaćate i njihove poreze na dobit (o ovome ću kasnije kada dođem do cena knjiga). Takođe, tiraž NE POSTOJI! 😀 CreateSpace funkcioniše po principu: hoću da kupim knjigu od Pere Perića, poručim je, oni je štampaju samo za mene i šalju je na moju kućnu adresu a Pera i Amazon od moje porudžbine imaju zaradu. Sistem je prost da prostiji ne može biti!

***************************************************

Pa da počnemo. Pre svega, naravno, morate se registrovati na CreateSpace. Registracija je laka i besplatna! 🙂

Kada ste to uradili, preko vašeg dashboarda kliknite na “Add new title” i otvoriće vam se kao na slici ispod.

Pocetak

Upisite vaš naslov knjige, izaberite PAPERBACK (štampano izdanje knjige) i moj vam je savet da uzmete “Guided” opciju za objavljivanje, tj da vas sistem vodi korak po korak kroz sve detalje. Ja nakon 3 objavljene knjige i dalje to rado koristim jer je meni lakše da budem siguran da nešto nisam slučajno propustio.

Papazjanija

Sliku iznad sam nazvao “papazjanija” tako da dobro ovde obratite pažnju na svaku reč koju ću da kažem! Idemo redom, pisaću po brojevima, a svakako će biti naglašeno kojoj boji sa slike pripada:

 1. CRVENA – Ovde vas obaveštavaju da sada što ukucate posle NEMA prepravljanja! Sve sada unešene informacije na ovoj strani se vezuju za ISBN kod vaše knjige i tu je kraj sa popunjavanjem traženog sa ove slike!
 2. LJUBIČASTA – Ovo sam informativno zaokružio. U ovom delu vidite naslov koji ste popunili na prethodnom koraku (prethodna slika) i ID broj vaše knjige koji je dodeljen (redni broj vaše knjige na sajtu (toliko ih ima objavljenih do sada))
 3. CRNA – U ovom delu vam pokazuje na kom koraku se nalazite, šta ste odradili i šta tek treba da odradite
 4. NARANDŽASTA – Ime knjige koje će biti konačno i eventualni podnaslov knjige ukoliko ga imate
 5. ZELENA – Ovo je deo u kojem treba da popunite vaše ime kao autora, i imena svih ostalih ljudi koji su učestvovali u stvaranju knjige (korice, lektura, itd)
 6. PLAVA – Ukoliko vaša knjiga pripada nekom serijalu, to morate ovde da naglasite
 7. BRAON – Broj edicije vaše knjige ide ovde
 8. ŽUTA – Jezik na kojem je knjiga
 9. SIVA – Datum objavljivanja

ISBN

ISBN2

U ISBN kod delu imate dve opcije, da dobijete besplatan ISBN kod od CreateSpace-a, što je prva opcija zaokruženo crvenom bojom na prvoj slici ili da vi upišete vaš unapred kupljeni ISBN kod što je nezaokružena opcija, takođe na prvoj slici. Vas interesuje prva opcija.

Na drugoj slici vidite vaše ISBN kodove koji se NE MOGU MENJATI i njih ćete da ubacite negde u vašu knjigu, kao što se to i inače radi.

Interior

Interior2

U ovom delu uploadujete vašu knjigu. Ovde ću po bojama da objasnim prvo šta se nalazi na prvoj slici:

 1. ZELENA – Ovde birate da li je vaša knjiga crno bela ili je u boji, kao i koji papir želite za štampanje knjige.
 2. PLAVA – Ovde birate format vaše knjige, tj dimenzije iste.
 3. CRVENA – Ovo je opcija koju birate da uploadujete dokument vaše knjige.
 4. NARANDŽASTA – Po prvi put nam se pojavljuje plaćanje. Ovo je da vi kontaktirate CreateSpace da oni to odrade za vas ili šta već. Ova opcija vas svakako ne interesuje.

Nakon što ste uploadovali knjigu, izaćiće vam kao na drugoj slici da pregledate šta ste uploadovali. Kliknite na dugme koje je zaokruženo crvenom bojom. Otvoriće vam se kako knjiga izgleda kada se odštampa. Takođe, ovde će vam ukazati na sve greške koje ste napravili pri formatiranju knjige. Nakon što sve greške ispravite i ako ste zadovoljni izgledom, možete nastaviti dalje na korice knjige.

Cover

Kad su korice u pitanju, imate nekoliko opcija i objasniću ih prema bojama:

 1. CRVENA – Ovo je da birate da li želite da se korice presijavaju ili ne, apsolutno je vaš izbor šta ćete izabrati.
 2. NARANDŽASTA – Ako odaberete ovu opciju, onda će da vam se otvori da sami online kreirate korice. ovo je opcija koja vas interesuje i nju ću ispod dodatno da objasnim.
 3. ZELENA – Opet njihova usluga koja se plaća, ovaj put da oni vama naprave korice. Ovo vas ne interesuje.
 4. PLAVA – Da uploadujete već gotovu koricu u .pdf formatu. Iskreno, ovo nisam nikada koristio, uvek je bila prva opcija da ja pravim korice online.

CC1

CC2

Nakon što odaberete opciju, da sami pravite online korice, prvo birate dizajn istih, što je prva slika ovog dela. Na drugoj slici crvenom bojom je zaokruženo šta treba da se popuni, tj šta ide na korice. Ne morate sve da imate, možete neke stavke i preskočiti, tj učiniti ih nevidljivim, to je na vama, dok je narandžastom bojom prikaz svih vaših promena na korici i kako će ona zapravo da izglea. Onog trenutka kada ste zadovoljni koricama, sačuvajte i pređite na sledeći korak.

Last step

Ovo je poslednji korak, i vaša poslednja šansa pre slanja na njihovu proveru da promenite bilo šta iz prethodnih koraka OSIM vašeg ISBN koda!

Provera

Nakon što ste poslali vašu knjigu njima na proveru, iskočiće vam mali prozorčić u kojem vas obaveštavaju da će vaša knjiga biti pregledana u roku od 24h gde ćete dobiti e-mail sa obaveštenjem da je pregledana i rezultatima pregleda tj da li je sve ok ili ipak opet nešto morate da menjate ili ne, i obaveštavaju vas da ste došli do dela gde birate kanale distribucije, a to podrazumeva ujednoi cenu vaše knjige.

Distribucija

U koraku vezanom za distribuciju, selektujte SVE ŠTO JE BESPLATNO! 😀 Zo je sve za ovaj korak.

Cena

Konačo dođosmo i do vama najverovatnije najzanimljivijeg dela, CENE! Ovde ću opet objasniti prema bojama:

 1. NARANDŽASTA – Namerno sam prvo ovuboju stavio da objasnim. Samo selektujte oba kvadratića, jer vam onda sajt sam automatski preračunava cene iz dolara u druge dve valute, kao i vašu zaradu.
 2. CRVENA – Pre svega, ovde vam piše koja mora da bude minimalna cena vaše knjige što se nalazi u donjem delu crvenog pravougaonika. Primera radi sam stavio da je cena knjige 10$. Kada unesete cenu vaše knjige, pritisnite “Calculate”.
 3. ZELENA – Ovo je vaša zarada na raznim kanalima distribucije. Moj vam je savet da najviše forsirate CreateSpace jer onda nema Amazonovih taksi koje snižavaju vašu zaradu.

Kada ste završili, kliknite “Save & Continue”.

Poslednji korakČestitam, ovo je vaš poslednji korak! Objašnjavam ga prema bojama:

 1. CRVENA – Samo prekopirajte opis vaše knjige od pre
 2. NARANDŽASTA – Birate ovde kategoriju vaše knjige, tj žanr
 3. ZELENA – Jezik na kojoj je njiga napisana
 4. PLAVA – Ovo je zemlja u kojoj ste knjigu objavili i ovde MORA da bude SAD!!!
 5. LJUBIČASTA – U ovom delu, unesite reči za pretragu vaće knjige
 6. BRAON – Ovo je opcija da li vaša knjiga u sebi ima sadržaja za odrasle ili ne. Ukoliko ima, čekirajte ovaj kvadratić, ako nema onda ostavite prazan.
 7. SIVA – Ovo je opcija za knjige koje su pisane fontom 16 i veće za osobe koje imaju slab vid. Ovu opciju čekirati samo u tom slučaju, nikako drugačije.

Kada kliknete na “Save & Continue”, prebaciće vas na stranicu da objavite vašu knjigu na Kindle (Amazonovo elektronsko izdanje). Iskreno, ja ovo uvek preskačem jer Smashwords, sajt o kojem sam pisao ionako sve distribuira i na Amazonu + sistem skroz poremeti vaše knjige i onda ni na šta ne liče u tom elektronskom izdanju! Jednostavno preskočite ovaj korak.

Dashboard

Kada uđete na vaš profil, možete da vidite sve vaše knjige, njihove ID brojeve, prodate primerke i vašu zaradu za određeni mesec ili za sve vreme od kako objavljujete. Na ovoj slici je moj profil, konkretno postavljen za mesec februar.

Da biste povukli pare koje ste zaradili, MORATE da imate 100 jedinica u nekoj valuti. Dakle, oni vam šalju vaše čekove za svaku valutu ponaosob i to mora da bude 100,00$, evra ili funti.

Kao i za Smashwords, plaćate njihov porez na zaradu, mada mislim da je sve to već uračunato i da ovo što se ovde vidi je čista neto zarada. Naravno, i sav marketing takođe radite sami!

Eto, sa ovime smo zaokružili apsolutno sve što se tiče besplanog izdavaštva bez vašeg finansijskog učešća. Iako sam vam sve sažvakao do poslednjih detalja, sva eventualna pitanja, slobodno možete da mi postavite!

Marat M’saev Daan

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s