Thorgal: Sin zvezda

Njih sto dvadeset je isplovilo, vođeni tradicijom jednog osvajačkog naroda…
A sada ih je samo petnaest, prepuštenih na milost bogova…
Nikakvog kopna nije bilo na vidiku, a nemilosrdne struje su ih nosile u nepoznate predele. Prošlo je toliko vremena da su izgubili račun o danima i poginulima… Ostali su samo glad i gorčina njihovih snova…I gnev koji je stalno rastao…

PlancheA_404

Neverovatno je teško pisati recenziju za najomiljeniji strip. To sam primetio tek kada sam krenuo sa ovim škrabanjem ovde. A kad kažem najomiljeniji, onda upravo to i mislim: naj, naj, najomiljeniji. Priča koju sam prvi put pročitao sa deset-dvanaest godina, i od tada joj se nebrojeno puta vraćao. Skoro pa je napamet znam, a nije mi dosadila. Valjda to nešto govori??

Van Hamme i Rosinski su stvorili lik Thorgala 1977. godine, iz albuma u album nadograđivali i razvijali radnju, da bi upravo ovim, sedmim po redu albumom, rešili da radnju podignu na malo drugačiji nivo, i da nam otkriju par tajni koje su nam ranije nagovestili.

Posle praćenja Thorgalovih dogodovština, susretanja sa nordijskim božanstvima i borbi vikinga, ovde se vraćamo na sam izvor, stižemo do onog Velikog Praska koje je sve to i izazvao.

Iako bi ova priča trebalo da hronološki stoji na broju jedan, veoma mi je drago što se scenarista odlučio na ovu drugu varijantu. Posle nje, pri ponovnom čitanju serijala, drugim očima gledamo na već pročitane epizode, a priče koje slede su samo logički sled događaja u njoj spominju. Oni koji su već čitali ovu epizodu će verovatno znati o čemu pričam, za one druge, idemo malo u detalj.

Podeljena u tri celine, priča “Sin zvezda“ nam objašnjava poreklo i nastanak legende o Thorgalu, mladiću koji odrasta sa Vikinzima.
TH1_image005
U prvom, najkraćem delu, pod imenom Izgubljeni drakar, Van Hamme se na samo nekoliko stranica ograničava da okrzne rivalstvo vikinških vođa i da nam otkrije poreklo Thorgalovog imena. Budući da su ga našli posle oluje na moru, malog nepoznatog dečaka imenuju Thorgal Egirsson (izaslanik Thora, sin Egirov). Inače, ovih par stranica su mi možda i nešto najupečatljivije kad govorimo o odličnom Rosinskijevom crtežu, koji ovde svoj talenat koristi do maksimuma.

„Kako pronaći nešto što ne postoji?“. Ta rečenica mi je pri prvom čitanju izazvala onaj „vau!“ osećaj, za klinca od nekih desetak godina je to bila veeelika filozofija. U drugom delu priče,

TH1_image007Metal koji ne postoji, Van Hamme nas odvodi u sam centar nordijske mitologije, i priča jednu od najlepše ispričanih bajki u svetu stripa.

Naracija u ovom delu je perfektna, gotovo hipnotička, a Rosinski nas na samom početku časti sa jednim pravim pravcijatim Bergmannovskim kadrom. U suštini, ovo je jedina prava „filozofska“ priča u čitavom serijalu, ponovno ispričana borba između dobra i zla, upakovana u šarenu ambalažu Rosinskijevog crteža. Predivno ispripovedana bajka za odrasle viđena dečijim očima. Svaki kadar, svaka rečenica su promišljeni i odmereni, u savršenom skladu, i predstavljaju, po meni, neke od najboljih stranica FRA/BEL stripa uopšte.

I konačno se, u trećem delu, Dvoboj u svemiru, nalazimo na sasvim novom poprištu događaja. Najzad otkrivamo tajnu svemirskog broda, razloge zbog kojih se Thorgal uopšte i obreo na Zemlji među Vikinzima. Ovde nam se konačno otkriva Thorgalova prošlost i poreklo, i započinje ona tanka crvena nit koja se provlači kroz kasnije epizode.
Zanimljivo mi je da posmatram kako Rosinskijev crtež poprima, shodno priči, jednu sasvim novu dimenziju. Stereotipski, već viđen u drugim SF serijalima, ali mu to uopšte ne smeta da ostane dobar.
TH1_image009
Iako je ovo možda i najvažnija priča o Thorgalu, ovaj album bi, uz nešto veći broj stranica, isto tako mogao da bude i odlična one-shot epizoda, ne nužno vezana za ostatak serijala. Neko predznanje za razumevanje ovog albuma vam nije potrebno, ali smatram da će vam njegovo čitanje makar malo probuditi znatiželju i za ostalim pričama o Thorgalu.

Preporuke.

P.S. Nisam vam otkrio suviše detalja u ovoj recenziji, pošto je ionako smatram više jednim kratkim osvrtom, a manje detaljnom analizom jedne od najznačajnijih albuma iz sveta francuskog stripa. Mišljenja sam da bi svako sam trebalo da čitanjem uroni u ovaj predivni svet bajki za odrasle. Uživajte.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s