A planine odjeknuše

Deset godina posle debitantskog romana Lovac na zmajeve (The Kite Runner), koji ga je lansirao među velikane pisane reči, Haled Hoseini nam donosi svoj treći roman, dramu A planine odjeknuše (And the Mountains Echoed). U međuvremenu Hoseini je objavio još jedan roman Hiljadu čudesnih sunaca (A Thousand Splendid Suns)  koji je takođe postao bestseler.

maxresdefaultU jesen 1952. godine u siromašnom selu u Avganistanu otac, zajedno sa svoje dvoje dece i novom suprugom, očekuje prinovu. Posle smrti majke desetgododišnji Abdulah je zaštitnik trogodišnje Pari, spreman na sve vrste žrtvovanja zbog svoje “vile”. Više joj je roditelj nego brat.

Dok jedne večeri leže u hladnoj sobi , Abdulah i Pari, po njihovom ustaljenom ritualu, očekuju očevu priču pred spavanje. Ne slute da otac pričom, o džinovima  i žrtvovanju voljenog najmlađeg deteta, te večeri  želi da im nešto poruči. Već ujutru Abdulah i Pari, zajedno sa ocem, kreću na težak put preko pustinje. Destinacija je Kabul, a cilj puta susret sa bogatim parom bez dece. Događaj koji će uslediti će im nepovratno promeniti živote.  U godinama koje slede upoznaćemo prijatelje, doktore, šofere i druge na čije je živote, posredno ili neposredno, ovaj događaj uticao.

Svako poglavlje je napisano iz ugla nekog od likova. Svako poglavlje je posvećeno delu životne priče jednog lika, ali se prožima sa drugima.

U knjizi A planine odjeknuše Hoseini nam delikatan način pripoveda priču o surovim životnim putevima i pokazuje nam kako se snovi i nadanja lako rasprše u stvarnosti. Svojim načinom pisanja Hoseini će učiniti da se poistovetite sa junacima ove srceparajuće priče i da osetite njihovu bol, tugu i strahovanje i njihova nadanja i želje. Knjiga drži pažnju, brzo se čita i ne dozvoljava vam da se odvojite od nje pre kraja zadnje strane.

Iako je Haled Hoseini priču počeo rečima : “Znači tako. Hoćete priču, pa jednu ću i da vam ispričam. Ali samo jednu. “, mi ipak, posle pročitene knjige, moramo da kažemo :”Hoćemo još!“.

http://www.knjiganol.com/recenzije-knjiga/a-planine-odjeknuse/

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s