Kako to mislite ne učestvujete u rijalitiju?!

Dobro došli u rijaliti! Kažete, ne učestvujete? Da li imate otvoren bar jedan profil na nekoj društvenoj mreži? Ako je odgovor potvrdan, onda – dobro došli u rijaliti.

RRR3a11ityVaš život je od prvog obraćanja postao javan. Ipak, imate malo sreće, jer to je samo ograničeni krug ljudi, čiji broj možete i da ograničite. Međutim, kada već pričamo o ograničenjima, problem rijaliti emisija je što učesnike posmatra neograničen broj poprilično ograničenih ljudi.

Prežvakana tema sa uvek istim zaključkom – kako to zapravo niko i ne gleda, jer žena, deca, tašta, majka, snajka i naravno Džej gospodare vašim slobodnim vremenom, ali, jedno veliko ali, mi s televizije odlično znamo koliko Vi zapravo to ne gledate i to u procentima sa dve decimale. Pa šta mislite kako smo zaključili da je najbolje u zatvorena četiri zida dovesti Micu Dvocevku, Cicu Kostolomku i Macu Dekontaminaciju?

Objasniću vam plastično. Kada se popnete na brdo iznag grada, mesta, sela, videćete kako prozori u mirnoj noći svetle, dajući gotovo beskrajno romantičan pogled na mesto u kome ste rođeni, odrasli ili gde živite. A onda greškom ili sa namerom zli producenti, vlasnici televizijskih kuća puste crvenu boju preko ekrana dok gledate vaš omiljeni program oko ponoći i romantika istog trenutka nestaje dok shvatate da živite u gradu crvenih lampiona. Da, svi smo devijantni. Neki samo čekaju da nešto ispadne is oskudnih kostima, a druge zanima da li će se uzeti na kraju. One treće, a i četvrte zanima samo profit. Ali ništa tu nije čudno.

Pa, šta biste radili u svoje slobodno vreme i ko na kraju krajeva ima pravo da vas preispituje? Ako radite 12 sati dnevno,reality_shows_361465 normalno je da gledate tuđe živote, jer svoj evidentno nemate. Ako, s druge strane, nemate posao, onda gledate kako se lako dolazi do slave i novca i razmišljate, bar 15 sekundi tokom jednog dnevnog pregleda, da li biste i sami bili spremni da se upustite u avanturu. Pa, šta fali da nategnete neku prespektivnu starletu na ekranu ili da dovedete do nervnog sloma “VIP“ učesnika čiji će VIP karakter doći do punog izražaja tek po završetku rijalitija, kada ga uzjašu “visoko“ tiražni magazini. Novine bi pisale o vama kao bivšem ili ako se baš pokažete kao dobri, o njoj kao bivšoj.

Sve me navodi na razmišljanje da je rijaliti toliko uspešan, jer ljudi zapravo ne znaju značenje pojma “rijaliti“. Blagosloven je onaj koji ne zna, jer za njega strane fraze i izrazi automatski znače da je nešto bolje. Pa pobogu, jedete hranu bez glutena, žvaćete žvake sa kslitolom, pijete napitke sa guar gumom i steviom i gazirane sokove sa aspartamom (ne, to nije jedan od 300 dobrovoljaca koji su sprečili moćnog Kserksa da osvoji Grčku položivši svoj život u Termopliskom klancu), pa zašto onda ne biste gledali rijaliti?

Rijaliti (prim. aut. Reality) bukvalno prevedeno sa engleskog znači – stvarnost. Da, sada svi znate kakvi stvarno jeste i šta ste, bilo da ste aktivni ili pasivni učesnik jednog… rijalitija.

Miloš Urošević,
voditelj Bulevara u 5 do 5

2 mišljenja na „Kako to mislite ne učestvujete u rijalitiju?!

  1. Odličan tekst. I samo gledanje rijaliti programa jeste već učestvovanje. Postaje mi pomalo muka. Ako već ima gladnih za takvim tipom programa, možda ne bi bilo loše da se deo novca kanališe u neke zanemarene sadržaje vezane za umetnost i kulturu. Ili obrazovanje, mada… glupost je ubojito oružje, baš zato što se zapravo toliko mnogo plaši!

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s