Kako da vaš život ne plaća cenu vašeg posla?

Volite li ono što radite? Da li svakog jutra odlazite nasmejani na posao? Da li sa prijateljima delite svoje poslovne uspehe, ali i probleme? Ako ste odgovorili potvrdno na ova pitanja, vaš posao je zaista vaša strast. I u tome zaista nema ničeg lošeg. Dobar deo svog života provodimo radeći, napredujući i učeći i kroz taj proces sazrevamo, kako u privatnom, tako i u poslovnom smislu. Međutim, kada smo maštali o svom idealnom radnom mestu, možda i nismo slutili koliko zapravo vremena treba posvetiti tome.

sat

Nije nimalo lako nizati poslovne uspehe, a u isto vreme imati bogat društveni život, porodicu na okupu, nahraniti ljubimce i organizovati super tematsku rođendansku žurku za kćerkin 7. rođendan. Nije lako, ali nije nemoguće. Na koji način možete postići sve što ste naumili? Kako da budete ispunjeni na poslovnom planu, a da tu cenu ne platite dobrim odnosima sa porodicom i stabilnim društvenim životom?

Savršenstvo ne postoji

Kada završavate neki posao i obaveze, često se trudite da to bude besprekorno i „pod konac”. Svaka čast na tome, ali i sami znate kakvo je opterećenje tada na vama i kakav teret nosite na leđima. Teško je čak i ostati pri sebi u takvim situacijama. Okanite se perfekcionizma, jer nikada neće biti sve savršeno. Nastavite da težite kvalitetu, ali se ne opterećujte sitnicama, bez kojih ionako sve može biti u najboljem redu.

Jedno po jedno

Trudite se da uvek budete  fokusirani na ono što radite i nemojte rasipati pažnju na više stvari istovremeno. Tako ništa nećete raditi polovično i zagarantovano ćete postići bolje rezultate, a samim tim se i osećati neuporedivo bolje ako je sve „spakovano” i na svom mestu. Uostalom, naporno je imati mnogo stvari na pameti. Ipak smo ljudi, a ne roboti.

(Ne)dostupnost

U ovo vreme tehnološkog buma, teško je biti van dometa, pogotovo kad vam je to najviše potrebno. Ako se sa decom šetate po parku u kraju, nema potrebe da na svakih 5 minuta proveravate poslovni mejl. Zašto bi poslovni mobilni uopšte bio uključen dok igrate basket? Jedino u slučaju da vi tako želite ili mislite da tako treba da postupite u tom trenutku. Posao je deo vas, koji ne možete isključiti kada vam je zgodno. Ne treba ni da se pretvarate da vaš posao ne postoji, zato što pijete koktel u kafiću. To je stvar vašeg izbora, ali u svakom slučaju svakog dana treba da odvojite makar delić vremena za relaksaciju, da napunite baterije i sredite misli.

Organizujte svoje vreme

Vreme je neobnovljiv resurs i nema razloga da ga trošite na nevažne stvari. Ako niste mnogo upućeni u automoblisku industriju, zašto biste slušali ćaskanje svojih kolega o performansama nekog najnovijeg modela? Možda ste ljubitelj životinja, ali slatki video sa kucama ostavite za uživanje u kućnoj atmosferi. Na poslu završite sve što možete, tako da se kasnije možete posvetiti sređivanju bašte, vožnji bicikla, gledanju filma i svemu onom što vas čini radosnim. Posao će biti obavljen, učinićete nešto lepo za sebe i savest će vam biti mirna.

Najvažnija stvar koju možete uraditi za sebe je da budete svoji. Ne stidite se da priznate šta volite i šta vam je bitno u životu. Ako imate prave ljude oko sebe, koji to razumeju i podržavaju, ispunjavanje svih obaveza deluje mnogo lakše i manje stresno. Nemojte nužno prekidati svaku priču o poslu na porodičnim okupljanjima i ne ustručavajte se, da puni entuzijazma, opisujete svoj najuspešniji poslovni projekat. Ne postoje situacije u kojima nije prigodno da govorite o nečemu što volite i podržavate. Treba samo da pronađete pravu razmeru i uspostavite onu ravnotežu koja zadovoljava sve vaše potrebe.

Izvor: bizlife.rs

2 mišljenja na „Kako da vaš život ne plaća cenu vašeg posla?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s