Kafići i banke umesto knjižara

Prestoničke knjižare nastavljaju da odumiru, a poslednja u nizu je čuvena Prosvetina “Danilo Kiš” na Terazijama, objekat u kojem je često mogao da se sretne i nobelovac Ivo Andrić.
Kafići i banke umesto knjižara
Zbog zatvaranja ove kultne prodavnice knjiga, jedna od najstarijih izdavačkih kuća u zemlji je snizila cene svojih izdanja i onih koja je otkupila od drugih izdavača, a kako saznaju Novosti, u objekat će se uskoro useliti jedna banka.

Popusti su od 20 do 70 odsto, a na akciji koja će trajati sve do 1. juna, mogu se pazariti romani, poezija, dečje knjige, priča prodavac.

Mušterijama će nedostajati ova knjižara, koja nestaje posle skoro 60 godina sa mape glavnog grada zbog vraćanja zgrade prvobitnim vlasnicima.

U današnje vreme na 30 kafića ide jedna knjižara. Mislim da je problem i što se danas objavljuje sve i svašta, rezignirana je maturantkinja Magdalena Mitevska.

*Izvor: Novosti

6 thoughts on “Kafići i banke umesto knjižara

   • Inače, i ja sam odrastao u teškoj provinciji. Ali opet, sećam se da je postojala gradska biblioteka (iako se to mesto teško može nazvati gradom), koja je bila solidno posećena. Bilo je, ako se ne varam, četiri ili pet knjižara. U centru su se svakog dana postavljali štandovi na kojima su se prodavale knjige. Za vreme vašara, bilo je više štandova sa knjigama i stripovima. Postojale su četiri kafane i jedan jedini kafić… Danas, gradska biblioteka ne radi, postoje dve knjižare, uličnih prodavaca skoro da i nema, a i ti koji se pojavljuju prodaju kuvare, proročanstva i slikovnice. Ali zato danas, u samom centru, u krugu od 50 metara postoji 7 kafića, tri kladionice i jedan lokal za kockanje. Tako da, kakvi smo i dobro nam ide…

    Liked by 1 person

 1. “Ali zato danas, u samom centru, u krugu od 50 metara postoji 7 kafića, tri kladionice i jedan lokal za kockanje.” – eh da je jedan. Na Zelenjaku ih je mislim 3, onako jedan prekoputa drugog.
  Ne znam zasto prilikom vracanja tih zgrada bar ne postave neka pravila, da ne moze da se otvori ovo ili ono (banke, kladionice i slicno), nego da bude bar nest drustveno korisno. Umesto kulture, ko da gradimo novi Las Vegas.

  Liked by 1 person

  • Ja govorim o mestu koje ima 12 000 stanovnika, pa i takvom malo većem selu ima ovoliko kafića i kladionica( u centru, inače ih ima mnogo više). A kako je tek u većim gradovima, mogu da zamislim…
   U pravim državama se paralelno sa ekonomijom podjednako gleda na zdravstvo, školstvo, kulturu, očuvanje okoline i slične “nevažne” stvari. Mi gradimo gradove na vodi, ali džaba sve to, kad za 50 godina neće biti mnogo ljudi da žive u njemu. Ubiće nas negativan prirodni priraštaj, nepostojanje zdravstva, silne hemikalije koje jedemo svakodnevno, a najviše glupost.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s