Kako čuvati knjige?

Bilo da na vašim policama imate jako retke i novčano vredne knjige ili samo one koje za vas imaju čistu sentimentalnu vrednost, sve te knjige zahtevaju specifičan način održavanja i čuvanja. Kako bismo vam dokazali da vam nije potrebna Vatikanska biblioteka i specijalne prostorije sa kontrolisanom klimom, predstavićemo vam u nekoliko kratkih koraka kako da očuvate vaše omiljene knjige.

gallery_1425422720-hbx0910108a
Zaštita od Sunca

Kako ne postoji krema za sunčanje koja štiti papir, vaše knjige morate skloniti od direktne sunčeve svetlosti. Ukoliko su vam police ipak izložene Suncu, umotajte knjige u plastične uvijače otporne na UV zrake (mogu se nabaviti u zanatskim prodavnicama ili putem interneta).

Brišite prašinu

Prašina na knjigama može biti mnogo opasnija nego što mislite. Nagomilana prašina može dovesti do pojave buđi, pa čak i određenih vrsta insekata. Jedini način da sprečite nagomilavanje prašine je…pa, da redovno brišete vaše knjige. Budite nežni i nemojte da koristite hemijska sredstva za čišćenje. Plastični uvijači i ovde mogu biti od pomoći. Druga solucija je da vaše knjige čuvate u zastakljenim ormanima.

Temperatura i vlažnost

Držite vaše knjige dalje od raznih izvora toplote poput grejalica i ventilacionih otvora. Pod prevelikim uticajem toplote, korice knjige mogu popucati, a takođe je štetno i po lepak koji pričvršćuje stranice. Voda iz klima uređaja, cevi ili propustljivih prozora takođe može oštetiti vaše knjige, pa ih treba čuvati dalje od ovih “nemani“. Knjige ne bi trebalo držati ni u preterano hladnoj, ni u preterano toploj prostoriji.

home-decor-room-library-library-best-design-ideas-awesome-building-a-home-library-building-a-home-library

Ređanje knjiga

Trudite se da ne zbijate previše knjige jednu uz drugu. Pritisak nije dobar za ivice koje se mogu dodatno oštetiti prilikom skidanja sa police. Ne bi trebalo ni slagati knjige na gomile ili ih ostavljati otvorene licem nadole.

Ovo su bile osnovne tehnike koje bi svaki kolekcionar ili knjiški moljac trebalo da zna ukoliko želi da svoje knjige održi u “čitljivom“ stanju. Možda nekome ovo izgleda kao prevelika obaveza, ali strastvenim zaljubljenicima u književnost ovo ne predstavlja nikakav problem. Stan bi izgledao previše sterilno bez polica prepunih knjiga, one predstavljaju estetski odraz njihovih vlasnika, a samim tim i sliku njihove duše.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s