Vavilonska pesma: osmo poglavlje

Odlomak, sirova verzija

Hijo de la luna

„Hodam ulicom, noć je. Nalazim se u gradu koji mi nije poznat na javi, ali u snu se ne osećam kao da sam na nepoznatom mestu. Ulica je osvetljena i hodam kao da sam krenuo kući, ili na neko mesto na kome se dobro osećam. Odjednom, u susret mi nailazi automobil, kreće se velikom brzinom i odjednom sa ulice kreće na trotoar i izgleda da želi da me pregazi. U poslednjem trenutku se sklanjam u stranu, Auto nastavlja dalje, ja se okrećem i uspem da zapamtim broj tablica. Tablice su američke, ali sa švajcarskim brojevima: BE 2582237. Krajičkom oka sam uspeo da vidim da su u autu bila dva crnca. Ljut sam i krećem u policiju da ih prijavim“

 – Kako ste se probudili tog jutra?

– Obično pamtim samo kada se loše probudim, a jutro posle ovog sna mi nije nešto ostalo u sećanju, tako da mislim da sam se probudio dobro.

 Kretali smo se po dobro poznatom terenu, kao dva dobro uigrana igrača. Posle ovoliko meseci seansi, vec smo se poznavali više nego dobro. Problem mi je predstavljalo to što je nas odnos malo izašao iz okvira profesionalnog, ponekad je izgledalo kao da dva prijatelja ćaskaju o svojim problemima.

– I, kako biste protumačili ovaj san?-  Naravno, to je bilo sledeće pitanje.

– Apsolutno nisam znao kako da ga protumačim. Znam da smo dosta radili na tome na koje stvari čovek moze da pazi da bi protumačio sopstvene snove i tako pročitao ono što mu se dešava u duši, ali ovde nisam znao odakle da počnem. Štaviše, jedino što sam uradio po pitanju tog sna je da sam brojeve koji su se u njemu pojavili iskoristio da odigram loto.

Dve, tri sekunde nije bilo reakcije, lice joj je bilo nepokretno.

– Veoma mi je zanimljivo da neku negativnu stvar, kao što je ova u snu, pokušavate da pretočite u nešto pozitivno. I to baš vi, koji kažete da ste izrazito negativna osoba! Ovo me je sada sasvim iznenadilo!

 Stvarno je izgledala iznenađeno, i to je valjda prvi put da sam je video takvu, Osim onog puta kada sam joj saopštio da mi je otac umro.

– Zašto mislite da bi vam san doneo sreću na lotu?- nastavila je, ovoga puta sa blagom dozom prekora.- Mislila sam da ne verujete u proročke snove, odakle sada ovakav preokret?

– Znate da onaj koji se nalazi u bezizlaznoj situaciji uzima i najmanju moguću pomoć da bi se iz nje izbavio? Pa eto, ja mislim da je ovo ta moja slamka nade.

– I vi mislite da bi vas novac izbavio iz vase situacije? Mislite da biste tako ozdravili, ili biste mogli da njime izbrisete tugu zbog očeve smrti? Da li ce novac potisnuti sećanja iz detinjstva? Šta bi se konkretno promenilo u vašem životu, a da to nisu neke materijalne stvari?

Bombardovala me je pitanjima, i svako od njih je bilo direktnije od prethodnog. Naravno, to je radila namerno, u cilju provokacije, ali sam je te provokacije mrzeo iz dubine duše. Taman kad skupim malo snage da budem pozitivan, da mislim da će sve krenuti na bolje, ona me razoruža. „Za moje dobro“, rekla bi ona, ali mi je već bilo do preko glave ovog frojdovsko-jungovskog mamba-džamba. Telo mi je drhtalo i samo sam želeo da ustanem i odem odavde.

 – Opet želite da pobegnete? Od koga? I kuda?

 I to sam mrzeo kod nje. Savršeno je čitala govor tela (na kraju krajeva, time mi je i pomogla u prethodnom periodu), videla je i najmanji poremećaj ritma disanja, zatezanja mišića i sličnog. Pitanje je naravno bilo retoričko, nije ni očekivala odgovor, a i ja nisam nameravao da ga dam.

 – Hajdemo da protumačimo ovaj san, može?- čak se i blago nasmešila, što je bio redak prizor- recite mi, šta za vas znače ti brojevi u snu? Dvojka, petica, osmica…

 – Nemam neku definiciju za dvojku ili peticu, ali osmica mi je omiljeni broj. Još od ranog detinjstva, a zašto, ne znam. Tek kasnije, u školi, sam primetio da izokrenuta osmica predstavlja beskonačnost, pa mi se jos više svidela.- samom sebi sam zvučao poput srednjoškolca, koji pojma o životu nema, i pokušava da svakoj stvari da neki smisao.

Naglo je ustala i krenula ka polici sa knjigama. Izvukla je jednu knjigu i vratila se natrag. Nisam uspeo da vidim o kojoj se knjizi radi, pošto ju je stavila na krilo i odmah je otvorila. Počela je da lista, došla do stranice koju je tražila, i potvrdno klimnula glavom. Onda me je pogledala i upitala: – Hoćemo li da vidimo šta Tarot kaže na sve to?

Odjednom mi se ponovo javio onaj osećaj „slobodnog pada“, koji sam često ranije imao. Iznenađjenje, zbunjenost, nesigurnost u jednom jedinom momentu. „Tarot?“- zujalo mi je kroz glavu- „je li ovo neki loš vic, ili skrivena kamera?

 -Imate nešto protiv tarota?- primetila je moje iznenađenje.

– Ne… Samo sam malo iznenađen. Nisam očekivao…- naravno, ona nije znala za stvari koje su se dešavale u poslednje vreme, a imaju veze sa tim prokletim kartama, a u sekundi sam odlučio da tako i treba da ostane.

 – Znate, nasa svest radi na više nivoa, a ja lično verujem da su u ove karte utkane misli i mudrosti nekih ranijih generacija. Svi smo mi povezani, fizički i duhovno. Samo što ta povezanost ne radi na način na koji smo mi navikli. Za mudrost i duhovnost vreme ne postoji, ono što je jednom zapisano, pa makar i na nama nepoznat način, nastavlja da živi, bez obzira koliko se nama činilo da je vremena prošlo. Svi mi postojimo sada, ali isto tako postojimo i u prošlosti, kao što stvari koje činimo već odjekuju u toj našoj (i ne samo našoj) budućnosti.- rekla mi je, sa onim njenim ozbiljnim izrazom lica, koji u isto vreme šalje signale, ali isto tako u istom trenutku uzima tuđe, analizira, priprema teren za novu temu.

-Nego, da mi pogledamo šta nam kažu ove karte, može?- nastavila je i okrenula knjigu tako da vidim koja je karta oslikana na jednoj od stranica.

 „Die Höhenpriesterin“ je stajalo kao naslov, karta broj dva, prvi broj sa tablica koje sam sanjao, a za koje sam se nadao da će mi doneti sreću.

tarot-karte-velika-arkana-visoka-svecenica-167x300-Tarot karta visoka sveštenica- pocela je da čita, simultano prevodeći sa nemačkog- simbolizuje mudrost, znanje i razumevanje. Sveštenica predstavlja intuiciju i prosvetljenje, moguće je da se nešto u vašem životu menja i da trebate slušati svoj unutarnji glas. – Značajno me je pogledala, odložila knjigu na krilo i ništa nije rekla. I ja sam u međuvremenu naučio da čitam govor tela, pa sam znao da od mene očekuje reakciju, odgovor na neizrečeno pitanje.

 – Hoćete da kažete da bi trebalo da uradim ono što odavno želim? Da sam dovoljno mudar i da imam znanja da nastavim život kako mislim da bi bilo najbolje za mene? – otvorila je usta, želeći nešto da kaže, ali joj nisam dozvolio. Na kraju krajeva, dosta mi je čekanja na druge, neka jednom mene neko čeka- Mislite da mi to nije jasno i da mi treba neka karta iz sna da bi mi to rekla? Moj život se menja već dvadeset godina, i ja već toliko vremena znam kako bi i šta trebalo, ali se uvek pojavi nesto što mi kaže da treba da se strpim. Moj unutrašnji glas mi kaže da sve što se do sada dešavalo zaboravim. Da zaboravim svoje detinjstvo, mesto i kraj gde sam rođen, ljude sa kojima sam odrastao. Da zaboravim sve one lepe, ali i ružne stvari koje su mi se tamo dešavale. Da više nikada tamo ne odem. Da sada, sa skoro četrdest godina, počnem da živim. Ovde sad, gde jesam, bez okova tradicije koje vučem celog života. Bez da moram da se brinem kako mi je familija koja je ostala u Srbiji… I meni je više nego jasno da bi mi posle toga bolje išlo. Ali to bi isto tako značilo da bih zaboravio na svoje korene. Sve što mi se dešavalo u detinjstvu, a i kasnije, dok nisam došao u ovu lopovsku zemlju, sve to je ono od čega sam sazdan, to me je oblikovalo i sagradilo. To sam u stvari ja. Ako bih na to zaboravio, zaboravio bih i na sebe. Onda bih morao da zaboravim i na očev grob, isti onaj koji sam ja prvim ašovom morao da započnem. Zaboravio bih na miris jasmina ispred kuće, isti onaj miris koji zamisljam uveče, dok pokušavam sebe da uspavam (mada, iskreno, taj miris je sve slabiji, pa moram da se pretvaram da ga se još uvek dobro sećam), morao bih da se odreknem svih uspomena. Zaboravio bih i miris i ukus pogače koju moja baba sprema. I samo ona ume tako da je napravi, niko drugi na ovom svetu. I šta bi onda ostalo od mene? Samo ova ljuštura koju vidite ispred vas, ništa drugo…

 Valjda nije očekivala da ću se ovako odjednom zaustaviti, pa je par sekundi zavladala tišina. Zaustavio sam se zato što mi je ponestalo daha, a i zato što sam samom sebi počeo da zvučim patetično. Tek sada, u ovoj nagloj tišini, sam shvatio da sam svakom izgovorenom rečenicom povišavao glas.

– Sve ste sami rekli- progovorila je -šta god da dodam ili oduzmem, samo bi pokvarilo. Kao što rekoh, sve što kažemo ili uradimo, odjekuje u našoj budućnosti. A nasa sadašnjost se preklapa sa odjecima naše prošlosti. Razmislite o tome.

Skinula je naočare, obrisala stakla i pocela da lista knjigu. Toliko sam hteo da dalje pričamo o ovome što sam rekao, ali njen sistem je bio neumoljiv. „Sve što kažemo može se okrenuti protiv nas, ali to ne znači da treba prestati da pretačemo u reči ono što nam je na duši“ rekla mi je jednom na početku. I to je bilo to, uzmi ili ostavi. Tada sam to prihvatio, čak mi je zvučalo kao dobra petparačka mudrost, i samog sebe sam upleo u mrežu.

Ponovo mi je pokazala knjigu, da bih mogao da vidim koja je sledeća karta.

 Naslov je sada bio „Der Höhenpriester„, pored njega veliki rimski broj pet. Posle visoke sveštenice je dolazio visoki sveštenik. Oboje smo verovatno primetili ovu neobičnu slučajnost, ali je ona krenula da čita, glumeći nezainteresovanost:tarot-karte-velika-arkana-svecenik-ili-papa-172x300

– „Tarot karta visoki sveštenik ukazuje na duhovnost, moral i poniznost. Prikazuje mogućnost pronalaženja osobe koja će vas razumeti, voditi i savetovati u teškim situacijama, ali moguće je i suprotno, odnosno da vi budete osoba koja će voditi i savetovati pojedinca ili skupinu. Kako god, kada se prikaže karta visoki svestenik ona je znak duhovne obnove. U poslovnom smislu može značiti kako ćete dobiti potrebnu pomoć u rešavanju poslovnih zadataka, zato ne očajavajte i neka vas ne bude sram tražiti mišljenje drugih ljudi, ponekad je potrebno poniziti se i zamoliti druge za savet“.

Sada me je već gledala kao što zmija gleda žabu. Koliko god se ona trudila da ostane hladna, da joj lice ne odaje nikakva osećanja, nisam mogao da ne primetim blagi titraj levog ugla usana. Čak mi je zaličilo na neki osmeh u pokušaju. Njen položaj tela me je pitao „I, šta ćemo sad?“, ali sam valjda bio isuviše iscrpljen od malopređašnjeg mini govora, pa sam jednostavno ćutao. Na kraju krajeva, neka me malo ona vodi, za to je i plaćam.

– Ko je u vašem životu osoba koja vas razume, vodi i savetuje u teškim situacijama?- pitala je, iako je više nego dobro znala odgovor.

– Moj otac- procedio sam jedva kroz zube. Od onog dana (uvek sam koristio formulaciju „od onda“ ili „od onog dana“, nikako nisam mogao da izgovorim „od kada mi je otac umro“) mi je predstavljalo veliku poteškoću da izgovorim reč „otac“. Nekako mi zvučala bezlično, besmisleno, sada kada ga više nema.

 – A sada?

– Nema takve osobe. – poslednjih par sekundi sam gledao na pod, ali sada sam podigao pogled i pogledao sam je direktno u oči- Vi to dobro znate, zašto me uopšte pitate? -nadam se da je primetila ljutnju u mom glasu.

– Pitam vas da biste vi to čuli iz sopstvenih usta. Da poslušate sebe. Da li mislite da ćete naći osobu koja ce moći da vas vodi i savetuje u teškim situacijama, kao što je to radio vas otac?

– Ne.

– Do kakvog zaključka nas to dovodi?

Odgovor na ovo pitanje sam znao još dok je ona čitala objašnjenje ove karte.

– Ja sam sada ta osoba. Ja sam taj koji razume, savetuje i vodi druge.

Šakom i glavom je napravila pokret koji nije ništa drugo značio nego „et voila!“ i poslavila novo pitanje:

– I, kako se osećate u toj novoj ulozi?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s