SF filmovi

Gledam pre neki dan top listu „kultnih“ SF filmova svih vremena na jednoj našoj stranici posvećenoj filmu. Na prvom mestu je Odiseja 2001, na desetom Starship troopers. To prvo mesto sam očekivao, svako ko hoće da se napravi pametan će staviti tu Odiseju na prvo mesto. Neko je nekada tako rekao, po inerciji su svi preuzeli i to je to. Do desetog mesta ipak ispliva onaj „pravi“ ukus čoveka koji sastavlja te liste. Ja sebe ne vidim kao nekog vrsnog poznavaoca SF filma, mada sam ih „sve“ video. Gledam onu listu, skrolam gore-dole i vidim da bi samo jedan film došao u obzir u nekih mojih Top 10. U čemu je problem ne znam, ali evo moje liste, a na kraju ćete moći da je uporedite da onom koju sam spomenuo.

1.THE CONTACT

Rađen po priči Carla Sagana, režirao Robert Zemeckis. Jodie Foster u svom najboljem svetlu. Normalna i nenapadna priča, odlično ugrađeno pitanje religije i toga šta smo mi i kakve tragove ostavljamo u ovom i nekim drugim svetovima.

2.DARK CITY

Možda je atmosfera u filmu isuviše pozorišna, ali meni ne smeta toliko. Tama, beznađe, sve se vrti u krug. Skoro pa kao današnje društvo. Iskreno sam se iznenadio kada sam primetio da dosta ljubitelja filmova ne zna za ovo remek-delo.

3.BLADE RUNNER

Klasik nad klasicima. Ridley Scott u zamahu snage, Ford je još uvek glumio, a nije glumio da glumi. Efekti bolji nego u mnogim današnjim filmovima. I naravno, tears on rain…

4.ALIEN(S)

Obožavam kad pri gledanju prvog dela primetim kako ne mogu da dišem. Kako me obuhvata ona teskoba i nelagodnost. Tamo sam, u filmu i posle trideset godina. Isto tako obožavam horor iz drugog dela. Ubij pre nego što budeš ubijen.

5. BLISKI SUSRETI TREĆE VRSTE

Koliko god da prezirem Spielberga kao režisera, moram da uvrstim ovaj film na listu. Da je nastavio i dalje ovako, a da se nije predao Coca-Cola i popcorn pravcu, svašta bi bilo. Kako god, „Susreti“ su izvrstan film, atmosferičan i promišljen.

6. MATRIX TRILOGY

Ne znam da li je neki film imao toliki uticaj na pop kulturu poput ovog. Koliko nas se zapitalo koju bi pilulu uzeli? Da bismo saznali da „there is no spoon“ u ovom svetu. Prvi je naravno neponovljiv, ali se ne bih složio da tolikim negativnim kritikama na račun druga dva. Jednostavno, isuviše smo razmaženi, pa smo se poveli za krilaticom modernog doba „faster, higher, better“

7. WESTWORLD

Sedamdesete, Divlji zapad i roboti kauboji, šta će vam više? I Yul Brinner, naravno. Terminator pre Terminatora, odlično.

8. PROMETHEUS

Bogovi su posetili Zemlju, stvorili život i otišli. Da bismo mi krenuli da ih tražimo po svemiru. Vizuelno jedan od najboljih Scottovih filmova.

9. MOON

Eh da…Samoća i beznađe. Kad u filmu imate jednog glumca (skoro) i on iznese čitav film. Kada imate maltene jedno mesto događanja i ne ne bude vam dosadno da odgledate film u jednom dahu, onda to samo može da znači jedno…

10. MONSTERS

Akcioni film bez akcije. Ovako je trebao da izgleda nesrećni Rat svetova, ali to je sad već druga priča. Lagan i dopadljiv SF road movie. Fenomenalan.

Lista koja je kriva za sve:

http://blockbuster.rs/10-kultnih-sf-filmova-koje-bi-trebalo-da-pogledate/

2 mišljenja na „SF filmovi

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s