Frojdovska dilema

Bolnicki griz obozavam. I nema to veze s ludilom, vise povezujem sa zahvalnoscu jer je nekako prva hrana savrsenog okusa koju sam dobila svaki put kad sam se izvukla. Stiglo je jutro u bolnicku kantinu i nakon dorucka od griza pijem svonu jutarnju kavu. Razmisljam, sto je ipak bolje – zavrsiti na odjelu psihijatrije ili gerijatrije? Sto bi da me sad vidi Frojd? Uostalom, koga briga, sto mi moze. Uostalom, sto mi znamo o njegovom seksualnom zivotu? Mozda je postao Frojd zato sto je imao svog psihijatra kome je odlazio zbog vlastitih seksualnih problema i ovaj mu je tumacio i onda je on shvatio kako je seks bitan za razumijevanje problema u kojima se koprca, pa je onda on malo razmislio i uzviknuo: eureka i postao plagijat svog, anonimnog psihijatra. Mozda iza svakog uspjesnog psihijatra stoji psihijatar koji ga je lijecio, samo su ovi uspjesni jer su se domislili kako vlastite probleme pretvoriti u biznis, kao mentalni turizam.
Kako u svakom poslu moras biti segrt da bi postao majstor, mozda psihijatar mora biti pacijent da bi bio dobar.

Napisa prijateljica koja sebe naziva Just Charlie na jednom forumu.

Ja dobio slobodan dan. Zbog dobrog vladanja, kažu.
Evo me u Cafeu Hunter (naravno, niko ne zna da je to moj balkon), pijuckam kafu i smrzavam se na +8. I čitam kako se Charlie nosi sa freudovskom seksualnošću.

I u pravu je, naravno. Čovek koji je tvrdio da smo svi biseksualni, koji homoseksualizam nije nazivao bolešću već „varijacijom seksualne pobude“, koji je obožavao svoju majku i s vremena na vreme koristio kokain, mora da je imao „nešto“ skriveno.

Iz prve ruke saznajem da je psihijatar koji ga je izlečio u stvari jedan Srbin, koji je iz osmanlijske Srbije pobegao u Beč. Kad je video da će Sigi izabrati pogrešan put, rekao je sebi: „Aman, valjda se zna ko je muško, a ko žensko! Ovi Zapadnjaci su poludeli. Sad ću ja njemu da pokažem prave balkanske tradicionalne vrednosti!“ I tako, posle par seansi, Sigi je bio preporođen, otvorio je svoju praksu i ušao u legendu. Nije mu nešto išao posao, pa je imao vremena da piše neke knjige.

Ček da srknem kafu….

Elem, ovo je samo jedan od primera kako je Zapad bio oduvek pokvaren, a da nije nas, Balkanaca, ko zna gde bismo mi danas živeli. Oh, wait…

3 mišljenja na „Frojdovska dilema

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s