Rupa

U deveti mesec sam bila kad u manastir se uputih. Kud ću, šta ću, stomak do zubi, otac me iz kuću izbacio, a ovaj moj opet neće ni da čuje. Veli, će se ženi s drugu. Njegovi dogovorili. Veli, neće svoje selo i familiju da bruka. Kaže, kopile nikome ne treba. Odjedared sumnja da je uopšte njegovo. A kad sam mu onomad u njivu rekla da gu volim tad nije sumnjao. Nije grdan smeo sve to ni u lice da mi kaže nego sestrića poslao.

Sećam se dobro, mart mesec bio. Majka me preko zimu u kuću krila, a čim sneg malo popustio otac me izbaci u atar ko kera. Svi su oni iz istu priču da ti ja kažem. Balkan ti je ovo sine. Monahinje me lepo dočekale, ne mogu da grešim dušu. I sakrile me. Rekle, sve će one to da srede. I će da me prime, ako ja primim Hrista. Pa šta sam mogla sine, ni petnaes godine nisam imala.

Ona najstarija, Mileva, ona me porodila. I odma ga negde odnese. Videla sam – muško. Tražila sam da gi vidim. Da gi držim. One meni – pusti to, to je zbrinuto, i tebe ćemo mi da zbrinemo. Sad si naša. Bog će da oprosti. Ćutala sam sine, nisam imala gde. Noću jecam, grizem jastuk, pazim da monahinje ne čuju. Noćima sam tako kukala. Danju, monahinje me izjutra odma uposle. A Mileva me gleda ispod oka. Pazi da ne uteknem.

Tek posle sam čula za rupu. Tu su ih bacali. Ako neka monahinja slučajno zakači, ili ako neko devojče dođe sa stomak, neko jadno ki ja… Ko zna kolko godina, vekova unazad se to radilo, sine. Ne znam dal se i danas radi.

I njega sam videla onomad, na vašar. Čula sam da mu se unuk utopio. Nesreća, kažu. Molila sam se za siroto dete. Kao mlađa, možda bi od bes likuvala. Sada nisam. Mene je sine vera promenila. Vera čini čuda, sine. Samo ponekad, bože me oprosti, ko da noću čujem jecanje. Pa ne znam dal to neka nova plače il to moje muško kmeči iz rupu. Ki da me doziva.

A možda me to samo đavo kuša.

Autor: Marko Antić

Izvor fotografija: pinterest.com

(Priča „Rupa“ posebno je pohvaljena na konkursu „Promena“).

Jedno mišljenje na „Rupa

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s