Sitnice koje znače onima koji vole knjige

Kada nešto iskreno volite, onda vam toga nikada nije dosta. U slučaju da su to knjige, za vas su idealni izlasci oni koji podrazumevaju svraćanje do biblioteka i knjižara u kojima ćete se zadržati dugo, ako je moguće i čitav život. Za iskrene ljubitelje knjiga, na svetu ima klasičnih i tipičnih mesta koje bi valjalo obići, ali ima i onih koja bi vas mogla prilično iznenaditi, poput gradova knjiga, ili velikog lavirinta napravljenog od knjiga, a za one koji bi voleli da ukrste dve velike ljubavi poput putovanja i čitanja, tu je i jedan zanimljiv hostel u Tokiju.

 

1. Literary Hostel

Novi hostel u Tokiju je namenjen svim knjiškim moljcima, i u njemu će uživati pre svega oni koji su oduvek maštali o tome da spavaju okruženi velikim brojem knjiga. U jednom tokijskom predgrađu, umesto klasičnih kreveta spavaćete smešteni između polica, biće vam udobno, ali pre svega nezaboravno. Ako ste zainteresovani pokušajte da već sada rezervišete svoje mesto, a cena smeštaja iznosi između 20 i 30 dolara.

2. Venčanje za ljubitelje knjiga

Zašto da ne? Ako postoje svadbe koje su u svakom smislu tematske, od tradicionalnih do alternativnih, zašto vi i vaš partner ljubav prema knjigama ne biste podelili sa ostatkom zvanica. Budite sigurni da ćete učiniti nešto plemenito, jer, ima onih koji će inspirisani vašim venčanje i sami početi da čitaju i maštaju.

3. Lavirint od knjiga

Elektronska izdanja knjiga još uvek doživljavaju svoju ekspanziju, ali ponekad ne postoji bolji osećaj od onog kada se izgubite u visokim policama sasvim ispunjenim stranicama knjiga. Brazilski umetnici Marcos Saboya i Gualter Pupo iskoristili su oko 250.000 knjiga kako bi stvorili lavirint od knjiga za Festival knjiga u Londonu, koji se dogodio u okviru tromesečnog kulturnog događaja tokom 2012. godine.

4. Torta u obliku biblioteke

Kad neko ima vešte ruke ne postoji veliki izazov u koji nije spreman da se upusti. Kathy Knaus je pekarka i poslastičarka koja je ovu tortu u obliku malene biblioteke napravila 2013. godine. Sa jedne strane, takoreći spoljašnje torta oponaša fasadu sasvim obične zgrade, ali je zato unutrašnjost prilično impresivna, jer u njoj možete videti različite detalje kakve zaista viđamo samo u starim antikvarnicama i bibliotekama.

5. Krevet u obliku knjige

Naravno da se ne šalimo, i naravno da postoje ljudi koji vole da imaju izuzetno blizak kontakt sa knjigama. Možda u krevet odlazite sa omiljenim štivom, ali kako izgleda kada i ležete u nešto što nalikuje knjizi. Japanski umetnik Yusuke Suzuki je dizajnirao krevet koji liči na veliku knjigu, a posteljina se takoreći pretvara u njene stranice.

6. Knjižara na otvorenom u gradu knjiga

Hay-on-Wye je raj za ljubitelje knjiga a reč je o 40 knjižara koje su rešile da svoje sadržaje izlažu u srednjovekovnom gradu. Većina knjiga ostaje izložena na tom mestu tokom čitave godine, i to odranog jutra do kasno uveče. A cena knjiga ne veća od jedne funte, pa vi vidite, gde ćete naredne godine na odmor!

7. „Pročitajte skulpturu“

Reč je o projektu Target Corporation, kompaniji koja je već dugo godina pomoćnik umetničkim poduhvatima, da bi u okviru ove kampanje udružila snage i znanja sa Narodnom bibliotekom Njujorka, u cilju pomoći dečjoj pismenosti. Čuvenu skulpturu sa porukom dizajnirao je David Stark, a ova je napravljena od 25.000 knjiga, koje su potom donirane državnim školama u Njujorku.

http://www.citymagazine.rs

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s