Šta to slaviš, Srbine?

Prođe (skoro) ovo vreme slava i posela, došla nam je ova Nova (njihova) godina. Još da dočekamo Božić i Srpsku Novu, pa da nam je srce na mestu.

Nisam baš nešto aktivan na Facebooku, ali tu i tamo pogledam šta mi rade drugovi, rasuti po celom svetu. Ima šta da se vidi. Grupe podrške Putinu, Srbija=Rusija, Kosovo je srce Srbije i slično. Pravoslavlje posvuda, lajkuju se ikone svetaca, slike manastira. Dele se slike Svete Petke ili Svetog Nikole, sve sa potpisom „ko podeli, svetac će mu pomoći„.

Slike sa slave, nebitno koje: domaćin, razdrljene košulje, zagrlio brata i svastiku. Domaćica u haljinici, dekolte malo iznad pupka. Sveća na stolu od barem pola metra. Svakojake đakonije. Potpis ispod slika „ovako Srbi slavu slave, po slavi smo jedini u svetu“. Domaćin je kao profilnu sliku na FB  stavio pravoslavni krst, natpis „ponosim se što sam Srbin i pravoslavac“.

Sve je divno i lepo.

Par dana kasnije,dolazi mi obaveštenje od FB: isti domaćin, sa još uvek istom profilnom slikom je komentarisao fotografiju u grupi „vruće mačkice sa Balkana“. Na slici jadnica od (nadam se) 18-19 godina. Domaćinu se sviđa šta vidi, pa valjda zaboravlja na pravoslavlje za jedan trenutak: „uff, kako bih te ja“. Vidim da je par minuta kasnije stavio na FB slike svoje dece, sa komentarom „moji anđeli„. Pa se zapitam kakav mu je mentalni sklop.

Opet par dana kasnije, domaćin je na slavi kod svog brata. Slika ista: odela koja se oblače tri puta godišnje: za slavu, doček Nove i ako se ide u crkvu. Sad već postajem špijun, odlazim da vidim šta je njegov brat lepo napisao na FB. Todana, naravno, podelio je sliku sveca kojeg slavi. Dan ranije, lajkovao je jedno desetak slika- manastiri i izreke Patrijarha Pavla, kao i dupeta i silikone iz neke grupe „mačkica“. Otpilike u srazmeru 50:50.

Pravoslavlje i Srbi. Bez komentara. I što je najjadnije, nisu ovi i ovakvi slučajevi izolovani, plašim se da je takvo ponašanje pre pravilo nego izuzetak.

Ali neko odozgore vidi sve, kako reče ona „srpska izdajica i autonomaš“, Đole Balašević.

3 mišljenja na „Šta to slaviš, Srbine?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s