Knjiga o džinovima

Bujni talenat Petra Meseldžije poznat je mnogim poklonicima stripa i ilustracija – kako kod nas, tako i u svetu. Njegova poslednja knjiga je dokaz i njegovog pripovedačkog dara – „Knjiga o džinovima“ nam omogućava da zavirimo u bajkovit i opasan svet sa one strane sna.

Knjiga o džinovima je prvobitno, nakon uspešne kampanje na Kickstarteru, sredinom 2015. godine objavljena u Americi, da bi beogradski System Comics nedugo zatim upriličio srpsko izdanje. U pitanju je luksuzna publikacija impresivnog izgleda. Između tvrdih korica, na preko 150 stranica, našlo se dvdesetak maestralno naslikanih ilustracija u punom koloru i još oko 100 crno-belih crteža i skica. Meseldžija se nije štedeo. Na knjizi je radio punih godinu dana, a njegov trud i talenat su rezultirali uzbudljivim štivom koje sa podjednakim uživanjem mogu da čitaju klinci i oni stariji.

Džinovi su u bajkama i pričama obično predstavljeni kao krvoločni i zli. Meseldžija odbacuje ovo „predubeđenje“. Njegova Knjiga o džinovima se sastoji iz tri dela. Pripovedaču je dozvoljeno da zaviri „sa one strane sna“ i poseti drevnu zemlju sakrivenu iz Nevidljive zavese. To putovanje će doneti brojne opasnosti, ali će istovremeno poslužiti da se bolje upozna(mo) sa veličanstvenim i nepravedno oklevetanim džinovima.

Kombinujući bajku i epsku fantastiku, Meseldžija se koristi postupkom „priče u priči“. Pored okvirne avanture, u prilici smo i da „zavirimo“ u Liber de Gigantibus alhemičara Klovisa Septimusa u kome se nalaze šest zaokruženih priča i jedna pesma. Meseldžija je vešt pripovedač, njegova knjiga sadrži ličnu, gotovo dirljivu notu koja ovo putovanje čini veoma emotivnim. Što se ilustracija tiče, tu nema greške. Dok listamo stranice, svet zemlje džinova oživljava pred našim očima u svoj svojoj punoći i lepoti.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s