Knjiga o džinovima

Bujni talenat Petra Meseldžije poznat je mnogim poklonicima stripa i ilustracija – kako kod nas, tako i u svetu. Njegova poslednja knjiga je dokaz i njegovog pripovedačkog dara – „Knjiga o džinovima“ nam omogućava da zavirimo u bajkovit i opasan svet sa one strane sna.

Knjiga o džinovima je prvobitno, nakon uspešne kampanje na Kickstarteru, sredinom 2015. godine objavljena u Americi, da bi beogradski System Comics nedugo zatim upriličio srpsko izdanje. U pitanju je luksuzna publikacija impresivnog izgleda. Između tvrdih korica, na preko 150 stranica, našlo se dvdesetak maestralno naslikanih ilustracija u punom koloru i još oko 100 crno-belih crteža i skica. Meseldžija se nije štedeo. Na knjizi je radio punih godinu dana, a njegov trud i talenat su rezultirali uzbudljivim štivom koje sa podjednakim uživanjem mogu da čitaju klinci i oni stariji.

Džinovi su u bajkama i pričama obično predstavljeni kao krvoločni i zli. Meseldžija odbacuje ovo „predubeđenje“. Njegova Knjiga o džinovima se sastoji iz tri dela. Pripovedaču je dozvoljeno da zaviri „sa one strane sna“ i poseti drevnu zemlju sakrivenu iz Nevidljive zavese. To putovanje će doneti brojne opasnosti, ali će istovremeno poslužiti da se bolje upozna(mo) sa veličanstvenim i nepravedno oklevetanim džinovima.

Kombinujući bajku i epsku fantastiku, Meseldžija se koristi postupkom „priče u priči“. Pored okvirne avanture, u prilici smo i da „zavirimo“ u Liber de Gigantibus alhemičara Klovisa Septimusa u kome se nalaze šest zaokruženih priča i jedna pesma. Meseldžija je vešt pripovedač, njegova knjiga sadrži ličnu, gotovo dirljivu notu koja ovo putovanje čini veoma emotivnim. Što se ilustracija tiče, tu nema greške. Dok listamo stranice, svet zemlje džinova oživljava pred našim očima u svoj svojoj punoći i lepoti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s