Ostrvo dana pređašnjeg

Večeras, 19. februara 2016. godine, umro je Umberto Eko, jedan od najznačajnijih evropskih književnika i intelektualaca. Tim povodom donosimo nekoliko njegovih briljantnih misli.

Vjerujem da ono što ćemo postati zavidi od toga šta će nas naši oči naučiti u nesvakidašnjim trenuima, kada ne pokušavaju da nas nečemu nauče. Nas oblikuju sićušne krhotine mudrosti.Došao sam do uvjerenja da je cijeli svijet jedna zagonetka, u osnovi bezopasna, koju smo umrsili svojim glupim pokušajima da je razriješimo pretpostavljajući da je zasnovana na nekoj velikoj istini.Bojte se poslanika i onih koji su spremni da umru za istinu, jer po pravilu zbog njih mnogi drugi umiru sa njima, često prije njih, a ponekad i umjesto njih.Kada čovjek prestane vjerovati u Boga, to ne znači da je prestao vjerovati u bilo šta. On onda vjeruje u svašta.Ništa više uplašenom čovjeku ne daje hrabrosti kao tuđi strah.Imamo ograničenje, vrlo obeshrabrujuće, ponižavajuće, a to je smrt.

Bolja je stvarnost od snova: ako je nešto stvarno, onda je stvarno i ti nisi ništa tu kriv.Pravi heroj je uvijek heroj greškom; on sanja da bude iskrena kukavica kao i svi drugi.Smijeh ubija strah, a bez straha od đavola nema potrebe za Bogom.

Umberto Eko 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s