Hercule Poirot, detektiv kojeg smo voleli

SLAVNA Agatha Christie za vrijeme svoje karijere stvorila je dva podjednako slavna detektiva – Herculea Poirota i gospođicu Marple.
image

Neobični belgijski detektiv koji više od svega cijeni fine manire, dobru hranu i lijepu odjeću brzo je pronašao put do srca brojnih čitatelja, a zahvaljujući načinu na koji ga je utjelovio odlični glumac David Suchet, za njim već desetljećima luduje i publika koja knjige Agathe Christie nikad nije pročitala.

Ovih 20 stvari trebao bi znati svaki obožavatelj detektiva koji slučajeve rješava uz pomoć „malih sivih stanica“:

1. Hercule Poirot prvi puta se pojavio u knjizi „The Mysterious Affair at Styles“, objavljenoj 1920. godine. 

2. Prve riječi koje je izgovorio u tom romanu uputio je svom vjernom prijatelju Hastingsu – „Mon ami, Hastings!“

3. Poirot se pojavio u 30 novela i preko 50 kratkih priča slavne Agathe Christie.

4. Njegovo ime spoj je imena dva fiktivna detektiva –  Herculea Popeaua (Marie Belloc Lowndes) i Monsieura Poireta (Frank Howel Evans).

5. Zašto je Belgijanac? U vrijeme kada ga je Christie stvarala, bilo je prirodno pokazati suosjećanje prema ljudima iz Belgije koju je okupirala Njemačka. 

6. Poirot je u Veliku Britaniju stigao kao izbjeglica, za vrijeme Prvog svjetskog rata.

7. Prije no što je postao privatni detektiv u Velikoj Britaniji, Poirot je bio policajac u Belgiji.

8. Poirot ima zelene oči, poput mačke, i crnu kosu. U starijim ju danima boji kod frizera.

9. Ovako ga je u romanu po prvi puta opisao Hastings: „Bio je visok jedva 162 cm, no držao se nevjerojatno dostojanstveno. Njegova glava bila je jajolika oblika  i uvijek ju je naginjao malo u stranu. Njegovi brkovi bili su kruti i vojnički. Čak i da je sve na njegovom licu bilo prekriveno, nos i vršci brkova bili bi vidljivi.“

10. Vječni samac Poirot ipak se strastveno zaljubio i to 2 puta. Prvi puta kao mladi policajac u Belgiji u („The Chocolate Box“) u djevojku po imenu Vergine Mesnard. Ona mu je dala broš koji stalno nosi. Druga žena koja ga je privukla bila je kontesa Veru Rossakoff, glamurozna kradljivica nakita. Prvi put se susreću u kratkoj priči „The Double Clue“, a 4 godine kasnije u romanu „The Big Four“. Ona je jedan od rijetkih zločinaca kojoj je dozvolio da pobjegne.

11. Ovaj slavni detektiv obožava putovati, ali pati i od morske bolesti i od bolesti putovanja kad je u avionu. 

12. Televizijskoj publiku u ulozi Poirota najviše se svidio David Suchet, britanski glumac kojem je ova uloga obilježila karijeru. Genijalnog britanskog detektiva George je glumio punih 25 godina. Kad se prijavljivao za ulogu brat mu je rekao: „Ne bih tu ulogu štapom dirnuo na tvom mjestu. To uopće nisi ti.“

13. Kako bi pronašao pravi glas i naglasak za Poirota, David Suchet je satima preslušavao snimke s francuskih i belgijskih radio stanica.

14. U seriji Poirot živi u stanu kraj tržnice Smithfield u Charterhouseu u Londonu. Taj stan je jedan od najbolje očuvanih stanova uređenih u art-deco stilu. 

15. Detektiv Poirot i samoj je Agathi znao ići na živce. U šezdesetim godinama prošlog stoljeća izjavila je da je „bombastičan, zamoran i egocentričan mali čudak.“

16. Agatha Christie za života nije dozvoljavala da se na koricama njezinih romana pojavljuje crtež Herculea Poirota.

17. Posljednji roman u kojem se objavljuje poprilično je mračan i u njemu je legendarni detektiv ubojica i umire. Riječ je o romanu „Curtain: Poirot’s Last Case“ objavljenom 1975. godine.

18. „Curtain: Poirot’s Last Case“ Agatha Christie je napisala u ranim 40-im godinama prošlog stoljeća te čuvala preko 30 godina.

19. Svoje „posljednje riječi“, također je uputio Hastingsu – „Cher ami!“

20. Hercule Poirot je prvi izmišljeni detektiv čija je osmrtnica objavljena u „New York Timesu“.
image

http://www.index.hr

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s