Ljubav u knjižari

Kada je reč o romantičnim komedijama ili dramama volimo da nam glumci budu simpatični, a zaplet ni previše složen ni sasvim poznat i već ustanovljen kao opšte mesto, i naravno, ništa bez srećnog kraja. Ipak, pored mnogih stvari koje volimo u tim pitkim i rekli bi neki „boza“ filmovima, ima i onog nečeg što bi određene moglo svrstati u potkategoriju koju bismo nazvali – samo za ljubitelje knjiga.
Baš iz tog razloga odabrali smo filmove u kojima knjižare nisu samo ambijenti i deo scenografije već važan učesnik u radnji…

1. Notting Hill (1999)

Nekoliko ključnih scena u ovom filmu odvija se upravo u knjižari. Iako ovo nije klasična knjižara već ona specijalizovana za putovanja i turizam, da je drugačije, zar bi Julia Roberts tamo ikada svratila?

2. You’ve Got Mail (1998)

Iz vremena kada su lanci knjižara bili doživljavani kao krvožedni vuci koji napadaju sirote male knjižare i uništavaju svojim kapitalom i neznanjem sve pred sobom. Da li danas živimo u svetu boljem ili gorem od onoga koji je prikazan u ovom klasiku romantike i zaljubljenika u knjige…

3. The Ninth Gate (1999)

Jedina stvar koja je uzbudljivija od knjižare u filmu, za ljubitelje knjiga svakako je mnogo privatnih biblioteka sa retkim primercima, i jednom knjigom koju je možda pisao baš nečastivi lično!

4. Hugo (2011)

Knjižara u ovom filmu je pravi zlatni standard i verovatno vrhunac vizije knjižare ili stare biblioteke iz žanra naučna fantastika. Za sve one koji nikada nisu odrasli i koji još uvek veruju u magičnu moć knjiga ovo je sjajan film.

5. When Harry Met Sally (1989)

Samo u slučaju da ste ovaj film gledali više od pet puta znaćete da se i u njemu pojavljuje neka knjižara i neke knjige. Kadrovi odabrani za snimanje odlično se uklapaju u skrivenu poruku, naročito deo sa selfhelp psihologijom!

6. Before Sunset (2004)

Ovo je jedinstveni trenutak u savremenoj kinematograiji gde se pojavljuje legendarna knjižara u Parizu pod nazivom Shakespeare and Company.

7. The Big Sleep (1946)

Vreme je za filmske klasike, a ima li boljih od onih sa Bogartom? Kada biblioteka postane uvod za filmski trejler iz te davne posleratne 1946. i naravno kada ima direktne veze sa sjajnim romanom po kojem je urađen i film.

8. Manhattan (1979)

Ima nekoliko dobrih scena u knjižarama u ovom filmu, u nekima je centralna figura Woody Allen ali je čitav film rađen po uzoru na roman ispričan u prvom licu, o zgodama i nezgodama ljudi koji tragaju za ljubavlju, a to je univerzalna tema ma o kojoj umetnosti da govorimo.

http://www.citymagazine.rs

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s