Maline

Priča o osmogodišnjem Jovanu Gajiću s Manjače kod Banjaluke, koji prodaje maline pored puta da bi zaradio za školske knjige, odjeknula je regionom. Uz pomoć dobrih ljudi, to je i uspeo.

Mali Jovan, iako ima samo osam godina, jako dobro zna koliko je teško zaraditi novac. U poslu za njega cenkanja nema te tako kaže: “Nema popusta. Nikome ne popuštam”.

“Prodaja danas ide odlično. Moj jedan dan izgleda odlično. Jedan dan sam počeo da prodajem i krenulo mi je za rukom i od tad sam počeo. Od četvrte godine prodajem maline”, priča Jovan Gajić.

Dok većina njegovih vršnjaka letni raspust provodi u igri, za Jovana nema odmora. U ozbiljnom biznisu kojim se bavi, njegova desna ruka je pet godina starija sestra.

“Pomažem prvo majci da skloni po kući i da uradi sve kućne poslove. Onda idemo da beremo maline. Njih nije teško brati”, govori Jovana Gajić te dodaje da voli što doprinosi majci i ocu i pomaže im.

Čak i po najjačem suncu, Jovan strpljivo sedi pored puta i čeka kupce. Danas se isplatilo.

Usmeriti decu na pravi put, jedina je želja njihovih roditelja. Otac Miloš porodicu izdržava radeći za nadnicu. Jedina sigurna primanja koja imaju je 140 konvertibilnih maraka dečijeg dodatka.

“Moraju da rade. Moraju da budu dobri – dobri su učenici, vredni su radnici. Nadam se da će biti dobri ljudi, pošteni kad odrastu”, komentarisao je otac Miloš Gajić.

Iako je zahvaljujući dobrim ljudima knjige za novu školsku godinu obezbedio, Jovan zajedno sa braćom i sestrom nastavlja s berbom i prodajom malina. Odavno ima i redovne mušterije.

“Ne kažem im ništa ružno. Ne teram ih. Fino im kažem hvala, doviđenja, srećan put i opet nam dođite”.

Izvor: N1info

One thought on “Maline

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s